En anläggningsdykares vardag

Dyk & Anläggning på Gotland

Hur har egentligen en anläggningsdykare det på jobbet en vanlig arbetsdag? Jag åkte ut till hamnen i Katthammarsvik för att ta reda på det..

Företaget Dyk & Anläggning AB är ett gotländskt dykeriföretag som bl.a. inspekterar kajer och vid behov reparerar kajfundament genom spontning, undervattenssvetsning med speciell UV-svets och gjutning. En anläggningsdykare som även kan kallas tungdykare jobbar med de flesta sorters anläggningsarbeten, men till skillnad så utförs arbetet under vattnet istället, som när man bygger eller reparerar kajer, hamnar och broar. De är alltså egetligen en helt vanlig anläggningsarbetare men med arbetsplatsen under vattenytan! I arbetsuppgifterna ingår till exempel att schakta, borra, spränga, svetsa, bygga formar, armera och gjuta. Av alla de olika uppdragen är merparten anläggningsjobb. Uppdragens längd kan variera från ett par timmar till flera månader. Dykarbeten kan utföras på upp till 50 meters djup men sker oftast på grundare vatten. Redan några meter under vattenytan kan det vara både mörkt, dåliga siktförhållanden och kallt att arbeta.

Men ibland kan det vara riktigt bra förhållanden som denna höstdag i Katthammarsvik, solen sken, blåste knappt, 16-18 grader varmt i vattnet och framför allt så var det bra sikt i vattnet. Så jag och ett antal nyfikna fiskar studerade hur anläggningsdykaren förberedde den gamla kajen för armering och gjutning.

kolla in företaget på; www.dyk-anlaggning.se

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv