Föreläsning i vrakfoto

I lördags hade jag en föreläsning på Vrakfoto 2013, det jag föreläste om var att hur man skulle ta bättre bilder när man dyker på vrak. Det jag ville framföra för åhörarna var att man måste förstå syftet och bakgrunden till bilden, och hur vi vill att betraktaren skall uppfatta bilden. Många bilder som undervattensfotografer inklusive jag själv, tar bilden bara rakt upp och ner utan att tänka oss för. Så länge vilden bara visar något innehåll så är vi nöjda. Men jag vill lägga till en ytterligare nivå på bilden, bilden skall skapas av oss, så att vi förmedlar en känsla i bilden. Betraktaren av bilden är inte alltid en undervattensfotograf eller dykare, utan kan vara en person som inte har en aning om hur det är under vattnet och kan därför ha svårt att förstå det man ser på bilden. Det innebär att vi som tar undervattensbilderna skall försöka förtydliga det för betraktaren. Så det här är absolut inget nytt men det kanske behöver repeteras..

Om vi kan se hela vraket visuellt, så ska vi givetvis även försöka visa vraket i sin helhet på bild. Oftast, då det inte är möjligt, så vi borde istället fokusera oss på att fotografera igenkännbara motiv, såsom fören eller aktern, som ändå ger intryck av ett helt fartyg som vilar på havets botten. Att fotografera ett vrak i sin helhet i en enda bild med blixt går inte.
Därför är vissa vrakbilder bättre att fotografera i naturligt ljus.  Ljuset är avgörande för att hur bilden kommer att bli, eftersom vi inte kan flytta på vraket, måste vi lära oss vraket och hur ljuset blir på vraket vid olika tider på dygnet, och därefter dyka på vraket vid olika tidpunkter på dagen.

Att fotografera inne i ett vrak är inte lätt då vi ställs inför flertal utmaningar. Dykmässigt och fotografiskt) så måste vi planera upplägget för att skapa en bild med en sådan kvalitet, att den med hög sannolikhet kommer att sticker ut ur mängden bland andra bilder.
När jag skall välja ut ett motiv vill jag att motivet skall vara direkt igenkänningsbart för betraktaren eftersom en sådan bild kommer att vara mer tilltalande för betraktaren eftersom de kommer att se en sak/objekt som de känner igen fast nu är den under vattnet. Ett bra exempel är motorcyklarna i Thistlegorms lastutrymme, Dessa är direkt igenkänningsbara för betraktaren. Hur som helst, det viktigaste är hur vi ramar in motivet, eftersom det är här som de flesta bilderna faller på. Om man exempelvis lägger till bakgrundsljus i bakgrunden förser man bilden med två viktiga egenskaper:
-För det första, så tillför det ett visuellt djup i bilden, vilket ger en mer tredimensionell känsla.
-För det andra, man betonar undervattens känsla i bilden, förstärker budskapet av ett objekt i under ytan.

Slutligen, så måste vi våga förlänga exponeringstiden/slutartiden i bilderna för att fånga bakgrundsljuset för att få med den blåa eller gröna bakgrundsfärgen. Ljus långt in i vrak innebär oftast långa exponeringstider, men eftersom det inte finns något omgivande ljus på själva motivet kommer du bli förvånad över hur lång exponering man kan ha och ändå få en skarp bild som är belyst av blixten.

Ni kan se några av presentationsbilderna nedan..

//Anders

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln